Loading...

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η σύλληψη συνοδεύεται από ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές. Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα κρίνεται απαραίτητη τόσο για την πραγματοποίηση και συντήρηση της κύησης, όσο και για την ανάπτυξη και καλή υγεία του εμβρύου. Ο πλακούντας είναι το όργανο που πραγματοποιεί τη μεταφορά τόσο θρεπτικών ουσιών από τη μητέρα στο έμβρυο, όσο και των θυρεοειδικών ορμονών και του ιωδίου σε αυτό.
Η κύηση αποτελεί μια κατάσταση φυσιολογικής υπερθυροξιναιμίας. Ο θυρεοειδής αδένας της μητέρας προσπαθεί να διατηρήσει μια νέα ισορροπία, εξαιτίας των παρακάτω αλλαγών που παρατηρούνται :
α) αυξημένη παραγωγή θυροξίνης (T4) ήδη από το τέλος του πρώτου τριμήνου, αυτή η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 50%
β) αυξημένη παραγωγή της θυρεοδεσμευτικής σφαιρίνης, (TBG) (μιας εκ των τριών πρωτεινών μεταφορέων των θυρεοειδικών ορμονών στους περιφερικούς ιστούς) λόγω της δράσης των αυξημένων οιστρογόνων
γ) η μείωση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που παρατηρείται εντόνως στο α’ τρίμηνο της κύησης κυρίως, λόγω της υπερθυροξιναιμίας (αρνητική παλίνδρομη ρύθμιση) και της αυξημένης παραγωγής β-hCG, η οποία ασκεί ήπια αγωνιστική δράση στον υποδοχέα της TSH, με αποτέλεσμα την ήπια αύξηση του μητρικού θυρεοειδούς αδένα
δ) οι αυξημένες ανάγκες σε ιώδιο, λόγω της αυξημένης σπειραματικής διήθησης που συμβαίνει στις εγκυμονούσες και της μεταφοράς ιωδίου από τη μητέρα στο έμβρυο για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών από τον αδένα του. Η ημερήσια απαιτούμενη πρόσληψη ιωδίου κατά την κύηση από τη μητέρα είναι περίπου 250μg
Οι φυσιολογικές τιμές της TSH θα πρέπει να βρίσκονται εντός των κάτωθι ορίων κατά τη διάρκεια της κύησης :
Α’ τρίμηνο: 0,1-2,5 mIU/L
Β’ τρίμηνο: 0,2-3 mIU/L
Γ’ τρίμηνο: 0,3-3 mIU/L
Οπότε με την επιβεβαίωση της κύησης θα πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας της μητέρας, με λήψη TSH, FT3, FT4. Μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, anti-TPO, χρειάζεται να γίνεται σε γυναίκες με βρογχοκήλη, θετικό οικογενειακό ιστορικό για θυρεοειδοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα και εάν ανευρεθεί TSH>2,5mIU/L. Ενώ μέτρηση των αντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της TSH, TRabs, χρειάζεται σε γυναίκες με ιστορικό νόσου Graves που είτε έχουν λάβει αντιθυρεοειδικά φάρμακα στο παρελθόν ή λαμβάνουν ακόμα για ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας, είτε έχουν λάβει ραδιενεργό ιώδιο, είτε έχουν χειρουργηθεί, είτε παρουσιάζουν υπερθυρεοειδισμό για πρώτη φορά στην κύηση.
Εφόσον διαπιστωθεί κάποια διαταραχή της λειτουργίας χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο και στενή συνεργασία μεταξύ αυτού και του θεράποντα γυναικολόγου, για την καλή έκβαση της κύησης.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
ΔΕΥ & ΠΕΜ 17:00 – 22:00

210 7770921 – 6973042478

Κλείστε ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό για να μας επισκεφτείτε, την ώρα που σας εξυπηρετεί και θα αντιμετωπίσουμε κάθε θέμα γυναικολογικής φύσεως που σας απασχολεί.

Κλείστε ραντεβού σήμερα
2021-02-23T11:46:10+00:00